vineri, 15 martie 2013

Bel-Ami

Recunosc, nu am mai citit demult o carte, o carte care să mă capteze total. Zilele trecute am răsfoit biblioteca  și am ales: Bel-Ami (Guy de Maupassant). Știu că este și un film pe baza acestei cărți, dar am decis mai întâi să o citesc și apoi să vad și filmul.
Sunt la jumătatea cărții și parcă nu m-aș mai opri din citit. Foarte rar mi se întâmplă acest lucru. Nu mai am răbdare să aflu finalul, parcă aș da paginile toate odată spre sfârșit să văd ce se va întâmpla.
M-a captat felul cum autorul descrie lumea din împrejur și oamenii, modul cum descrie femeile și decorurile vremurilor de demult din Paris. Nu intru mai mult în detalii. Poate o veți citi :).
O recomand cu mult drag celor care nu au citit-o și aștept și  propuneri din partea voastră referitoare la cărți care v-au plăcut, care merită citite.
Am extras câteva paragrafe din carte, care mie mi-au plăcut..
"... Ea avea un spirit nostim, delicat, neașteptat, un spirit de fetiță alintată care vede lucrurile fără îngrijorare și le judecă cu o nepăsare ușoară și binevoitoare."

"... îi păstră amintirea zilele următoare, mai mult decât amintirea, un fel de senzație a prezenței ireale și stăruitoare a acestei femei. I se părea că a luat ceva dintr-însa, icoana trupului rămasă în ochii săi și gustul ființei ei rămase în inima sa. Era stăpânit de chipul ei, cum se întâmplă adesea când ai petrecut câteva ceasuri nespus de plăcute cu o ființă. Se pare că ești sclavul unei apariții deosebite, intime, nedeslușite, tulburătoare și alese pentru că e neînțeleasă."

"Cât de plină de tăceri ar fi viața, dacă nu am putea fi siguri unii de alții că vom păstra tăcerea. Ceea ce ține în frâu pe femei adesea, foarte adesea, aproape întotdeauna, e frica de a nu se descoperi secretul."

"Își închipuise până acum că pentru a ajunge și a pune mâna pe una din aceste făpturi atât de dorite, trebuie o muncă fără margini, așteptări nesfârșite, un asediu iscusit făcut din politețuri, din cuvinte de iubire, din oftaturi și din daruri."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger